Utrustningsguide

Utrustningsguide

Om du vill att ditt barn ska trivas som scout, så se till att skaffa tillräckligt bra utrustning. Regnkläder som läcker, en ryggsäck som är stor och tung eller dåliga skor gör att allt känns jobbigt. Att ligga vaken på natten i sin sovsäck och frysa ger hemlängtan. Den här beskrivningen går igenom den friluftsutrustning som scouter behöver i olika åldrar.

ATT KÖPA
Vi scoutledare har god erfarenhet av Stadiums Everest-kollektion och Intersports McKinley-kollektion. XXL-sport har många välkända märken till bra priser.

I Malmö finns Friluftsvaror som ger rabatt till alla medlemmar i kåren.

Gå gärna med i gruppen "Staffanstorps Scoutkår köp/sälj" på Facebook.

Friluftsvaror ger 10 % rabatt.

ATT PACKA
Den förälder som packar sitt barns packning gör sitt barn en björntjänst! Hjälp gärna scouten att plocka fram enligt utrustningslistan men scouten ska själv packa ner sakerna. Scouten hittar annars inte det han/hon behöver. Packa i en väska där det finns plats över så får scouten plats med sakerna när det är dags att åka hem. Nerknölade kläder tar större plats än snyggt vikta. Det går lika bra att packa i ryggsäck som väska/bag.

För att få bättre ordning i packningen ska man packa olika saker i olika påsar. Plastpåsar går bra, eller också kan man sy speciella packpåsar i olika färger: t.ex. rött för underkläder, blått för byxor, gult för tröjor och grönt för sovkläder.

ATT BÄRA
Vad du ska packa i beror på vilken typ av läger du ska på. Ska du gå en bit till stugan är det lättare med en ryggsäck men är det bara från bilen till stugan fungerar det lika bra med en väska. För de yngre scouterna är det oftast lättare att hålla ordning på sina saker i en väska som går att öppna mer än en ryggsäck. I dag finns en del smarta bagar som går att bära som ryggsäck en kortare sträcka.

Ryggsäck
Det är viktigt att ha en ryggsäck som passar dig. Om ryggsäcken är för stor går den inte att ställa in efter din kropp.

Storleken - ryggsäckens storlek mäts i liter. Äventyrare bör ha 55-65 liter, Upptäckare minst 40 liter (helst mer) och Spårare minst 30 liter (helst mer). Det viktigaste är att ryggsäckens längd passar scoutens rygg!

Avbärarbälte - ska alltid ryggsäcken ha. Avbärarbälte ska gå at spänna in så det passar och ska sitta på höften och inte i mildjan eller knäna.

Ställbar -är en bra ryggsäck. Ryggsäcken skall kunnas ställa in efter ryggens längd och kroppen. Detta gör att du orkar bära mer och längre samt att du kan ha ryggsäcken i flera år.

Prova ryggsäcken i affären med saker i. Stoppa alltså i grisen i säcken innan du köper den!

ATT KLÄ SIG
Om det är kallt klär du dig i tre lager.

  • Lager 1 närmast kroppen ska transportera fukten bort från kroppen.
  • Lager 2 ska värma kroppen.
  • Lager 3, det yttersta lagret ska skydda mot vind och regn.

Lager 1 – Underställ
Underställ är tunna och ska inte suga åt sig fukt utan ska transportera bort fukten från kroppen.

Syntet är bra, det transporterar bort fukt från kroppen. Ull är varmare och bekvämare och luktar inte svett lika lätt.

Lager 2 – Fleece/Ylletröja
Fleecetröjor och fleecelångkalsonger finns i olika prisklasser, tjocklek och kvalitet.  Nackdelen med fleece är att det är mer brandfarligt än ylle, så var försiktig med elden.

Lager 3 – Vind- och vattentätt
Detär viktigt att att lager 3 är vind- och vattentätt men även att det andas. Det hjälper inte att skydda från väta utifrån om du svettas och blir blött inifrån. Även regnkläder finns i många prisklasser och kvaliteter. Överdragsbyxor är nödvändigt vintertid. (Gäller för alla åldrar!) Antingen fodrade, eller också skalbyxor som kräver varmt lager 2 under. Det går bra att använda sina regnbyxor som skalbyxor om de andas. Regnbyxor är nödvändigt när det regnar! Det räcker inte med regnjacka.

Viktigt är att jacka har huva annars behöver du även en sydväst.

ATT GÅ
På läger är vi ute mycket det är därför viktigt att ha bra skor på fötterna. För att undivka sår på fötterna är det inte tillåtet att gå barfota.

Skor
Det är viktigt att du har ett par skor som pasar dig och inte ger dig skoskav. Det finns många olika varianter alltfrån den enkla gympaskon till vattentäta halvkängor.

Stövlar eller kängor
På läger måste du alltid ha ett par skor som är vattentäta. Det finns både stövlar och kängor som fungerar bra.

ATT SOVA
Äventyrarscouter ska kunna sova i vindskydd i -5 grader. Upptäckare och spårare sover i tält på senvår och  sommaren. Övriga tider av året sover vi i stuga.

Liggunderlag
Liggunderlaget skyddar mot markens kyla och fukt. Det finns förenklat två olika typer av liggunderlag, traditionella och uppblåsbara. Båda typerna finns olika modeller, priser och kvaliteter. Välj ett liggunderlag som inte är för smalt eller för kort. Tänka på att det är lika viktigt att ha rätt liggunderlag som sovsäck.

Om du väljer ett traditionellt liggerunderlag är det viktigt att det inte är för tunt eller att det inte går att  trycka ihop med fingrarna.  Liggunderlaget skyddar då dåligt mot kylan.

Om du väljer ett uppblåsbart liggunderlag är det viktigt att det är isolerat. Det fungerar inte att använda en luftmadrass som inte är isolerad mot marken.

Sovsäck
Det finns två material: dun och syntet. Båda materialen är sina fördelar och nackdelar. Dun är lätt, dyrt, håller länge men värme inte när sovsäcken är fuktig. Syntet finns i många tjocklekar och prisklasser.

 Komforttemperatur - är den temperatur som de flesta kan sova gott i. Välj hellre en för varm sovsäck då du alltid kan sova med den som "täcke".

Krage - i sovsäcken gör att den varma luften inte försvinner ur sovsäcken. Det finns sovsäck med och utan i alla prisklasser och komforttemperaturer.

Sovsäckspåse med kompressionsremmar - gör det lättare för scouten att packa sin egen sovsäck och den tar mindre plats.

Flera sovsäckar - är inte ovanligt att ha när du har varit scout ett tag. En för sommar- och stugläger, en höst- och vårhajken och en för vinterhajken.

Sköt om sovsäcken! Den ska INTE förvaras nedstoppad i påsen, då komprimeras stoppningen. Den ska inte heller rullas. Lägg den luftigt på en hylla eller stoppa ner den luftigt i en säck som är stor som ett halvt påslakan. Vädra/torka ALLTID säcken genast som du kommer hem, så att du får ur fukten.

Sovsäckslakan
Ett bra sätt att förlänga livslängden på sovsäcken. Den blir mindre smutsig och du behöver inte tvätta den lika ofta. Ett sovsäckslakan ger någon grad extra värme. Det finns att köp men det går utmärkt att använda ett reselakan eller ett påslakan.

Skogis
Är ett sovsäcksskydd som du har utan på sovsäcken för att skydda mot smuts. Även detta ger några grader extra värme.

ATT ÄTA

Dricka - stor och stabil mugg eller drickkåsa på minst 3 dl. Vik-kåsor är för små och svåra att diska.

Äta - djuptallrik, storkåsa eller en plastburk på minst 8 dl samt bestik.

Diska - diskhandduk att torka.

Förvara - i en tygpåse med dragsnodd.